Αναρρίχηση, μια δραστηριότητα αναψυχής και άθλησης για όλους!

Παιδί κάνει αναρρίχηση με το kidsphysiotherapy.grΗ αναρρίχηση είναι μια δραστηριότητα αναψυχής εξωτερικού αλλά και εσωτερικού χώρου, η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στις μέρες μας. Στην χώρα μας υπάρχουν πλέον πολλοί χώροι που προσφέρουν τη δυνατότητα σε ενήλικες αλλά και παιδιά να την δοκιμάσουν. Παρόλο που η αναρρίχηση μπορεί να φαίνεται για πολλούς μια επικίνδυνη δραστηριότητα όταν γίνεται με τον σωστό εξοπλισμό και κάτω από τη σωστή καθοδήγηση είναι μια ασφαλής και διασκεδαστική δραστηριότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με τους Buechter και Fechtelpeter (2011), η αναρρίχηση είναι ωφέλιμη στην νευρολογική αποκατάσταση γιατί κατά την διάρκεια της χρειάζεται να λυθούν σύνθετα γνωστικά προβλήματα λόγω της συνεχούς εναλλαγής των κινήσεων. Ένα πλεονέκτημα της αναρρίχησης αποτελεί το γεγονός ότι είναι μια πιο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα από άλλου τύπου θεραπευτικές ασκήσεις λόγω της περιπετειώδους φύσης της. 

Η αναρρίχηση μπορεί να είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για παιδιά με νοητικές και κινητικές δυσκολίες για πολλούς λόγους. Η αναρρίχηση έχει δείξει να αυξάνει την χωρική αντίληψη, τον συντονισμό ματιού χεριού και την ισορροπία. Επιπλέον μαθαίνει στα παιδιά τον σχεδιασμό, την επίλυση προβλημάτων και την στοχοθέτηση που είναι πολύ σημαντικές σχολικές δεξιότητες. Επίσης βελτιώνει την εστίαση προσοχής για τη συγκεκριμένη κινητική δεξιότητα και μαθαίνει στο παιδί να ξεπερνά τον φόβο και να αποκτά αυτοέλεγχο. Η αναρρίχηση ενός τοίχου είναι μια εξαιρετική πρακτική για τον συντονισμό των άνω και κάτω άκρων, καθώς το παιδί προσπαθεί να αντιληφθεί πού θα τοποθετήσει τα χέρια και τα πόδια του και με ποιά ακολουθία. Ο τοίχος βοηθά το παιδί να αναπτύξει την δύναμη του κορμού αλλά και των δακτύλων. Επιπλέον παρέχει ιδιοδεκτικά ερεθίσματα σε μυς και αρθρώσεις.

Η αναρρίχηση συνδυάζει την πρόκληση του ύψους με τη δύναμη, την ευλυγισία και τον συντονισμό των κινήσεων. Η τυπική αναρριχητική θέση του σώματος με τα πόδια σε απαγωγή και έξω στροφή των ισχίων, εναλλαγή κάμψης-έκτασης γονάτων και ραχιαίας-πελματιαίας κάμψης της ποδοκνημικής μπορεί να βελτιώσει παθολογίες της βάδισης σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Από τα αποτελέσματα της έρευνας των  Böhm,  Rammelmayr & Döderlein (2014) φάνηκε πως υπήρξε βελτίωση στην ταχύτητα βάδισης και στο μήκος του βήματος των παιδιών που συμμετείχαν. Εντούτοις, κάτι που επισημαίνουν οι ερευνητές είναι πως η θεραπευτική αναρρίχηση δε θα πρέπει να αντικαθιστά την φυσικοθεραπεία γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση της βάδισης των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση. Σύμφωνα με την έρευνα των Koch και συνεργατών (2015), η θεραπευτική αναρρίχηση μπορεί να βελτιώσει την δύναμη σύλληψης, τον έλεγχο της στάσης, την κινητικότητα και τον έλεγχο της σπαστικότητας σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. 

Τί λέει το kids physiotherapy; Απλά δοκιμάστε το! Τον Δεκέμβριο του 2015 επισκεφτήκαμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μια πίστα αναρρίχησης με τα παιδιά μας και με τη βοήθεια του δασκάλου αναρρίχησης Νικόλα Δανιά το κάναμε πράξη. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους μας και είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε για όποιον ενδιαφέρεται!! 

Böhm Η., Rammelmayr Μ.Κ.& Döderlein L. (2015). Effects of climbing therapy on gait function in children and adolescents with cerebral palsy – A randomized, controlled crossover trial. European Journal of Physiotherapy 17:1, 1-8. 
Buechter R.B. & Fechtelpeter D. (2011). Climbing for preventing and treating health problems: a systematic review of randomized controlled trials. German Medical Science. Vol. 9.
Rock Climbing for Children with Disabilities. http://www.nchpad.org/464/2342/Rock~Climbing~for~Children~with~Disabilit...

Προσθήκη νέου σχολίου