Τι είναι η υποτονία και ποιά είναι τα σημάδια της

Παιδί με υποτονίαΤι είναι υποτονία;

Υποτονία είναι ο ιατρικός όρος για τον μειωμένο μυϊκό τόνο που παρατηρείται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Εκφράζεται ως η μειωμένη αντίσταση στις παθητικές κινήσεις των αρθρώσεων. 

Η υποτονία είναι συνήθως το σύμπτωμα και όχι η πάθηση. Μπορεί να προκληθεί από διάφορα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό, τα περιφερικά νεύρα ή τους μυς.  Μια τέτοια περίπτωση είναι η εγκεφαλική παράλυση, όπου η βλάβη στον εγκέφαλο δημιουργεί νευρολογικά προβλήματα που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό. Σε τέτοιες καταστάσεις η φυσικοθεραπεία είναι πολύ σημαντική για την κινητική ανάπτυξη αλλά και την ποιότητα της ζωής του παιδιού.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η υποτονία δεν σχετίζεται με κάποια νευρομυική παθολογία, π.χ. στην προωρότητα. Τα πρόωρα παιδιά (πριν την 37η εβδομάδα κύησης) δύναται να εμφανίσουν υποτονία γιατί ο μυϊκός τους τόνος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Παρόλα αυτά αν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, η κατάσταση βελτιώνεται καθώς το παιδί αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Ο σωστός χειρισμός από τους γονείς, ήπιες ασκήσεις και σωστή τοποθέτηση του βρέφους σε συγκεκριμένες θέσεις που θα επιδείξει εξειδικευμένος παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής μπορούν να βοηθήσουν επαρκώς το παιδί.

Σημάδια της υποτονίας:

  • Δυσκολία των βρεφών να ελέγξουν τους μύες του αυχένα με αποτέλεσμα το κεφάλι να "πέφτει".
  • Οι γονείς αισθάνονται το βρέφος "βαρύ" στην αγκαλιά τους και νιώθουν πως θα τους γλιστρήσει από τα χέρια.
  • Δυσκολία του βρέφους να βάλει βάρος στην ωμική ζώνη ή στα πόδια του.
  • Τα πόδια και τα χέρια κρέμονται τεντωμένα αντί να λυγίζουν οι αγκώνες, τα ισχία και τα γόνατα δίνοντας στο παιδί μια πιο «μαζεμένη» θέση.
  • Δυσκολία κατά τον θηλασμό και την κατάποση.
  • Χαμηλόφωνο κλάμα ή φωνή στα μικρά παιδιά.

Είναι σκόπιμο αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο σας.

 

Προσθήκη νέου σχολίου