Η σημασία της πρηνής (μπρούμυτα) θέσης στην ανάπτυξη. Μέρος 2ο.

Παιδιατρική φυσικοθεραπεία σε βρεφάκι για την κατάκτηση της πρηνής θέσηςΣυμβουλές για την εκπαίδευση/διατήρηση της πρηνής θέσης (μπρούμυτα):

  • Ξεκινήστε να βάζετε το μωρό σας μπρούμυτα στην κοιλιά του όταν ακόμα είναι νεογέννητο.
  • Ξεκινήστε με λίγα λεπτά και συνεχίστε ως και μια ώρα κατά διαστήματα όσο το βρέφος μεγαλώνει.
  • Συνδυάστε τη διατήρηση της πρηνής θέσης με δραστηριότητες μπάνιου, αλλαγής πάνας και παιχνιδιού.
  • Βάλτε τα βρέφη μετά τους πέντε μήνες περίπου να παίξουν και να δραστηριοποιηθούν στην πρηνή θέση πάνω σε μεγάλες επιφάνειες όπως στο δικό σας διπλό κρεβάτι ή το πάτωμα πάντοτε με επιτήρηση. Στο πάτωμα τοποθετήστε μεγάλα κομμάτια παζλ από σκληρό αφρολέξ ή μια κουβέρτα για να είναι το βρέφος περισσότερο ασφαλές. Αν το μωράκι σας δείχνει να δυσανασχετεί και να μη δέχεται τη θέση επιμείνετε, αυξάνοντας τον χρόνο παραμονής σε αυτή σταδιακά μέρα με τη μέρα και σύντομα θα παρατηρήσετε αλλαγή.

Θέσεις για την εκπαίδευση/διατήρηση της πρηνής θέσης (μπρούμυτα):

Θέση 1. Βάλτε το μωρό σας μπρούμυτα με την κοιλιά του επάνω στη δική σας ενόσω ξαπλώνετε. Τα χέρια σας να το σταθεροποιούν χαμηλά στην περιοχή της λεκάνης. Ακόμα και αν το νεογέννητο δε σηκώνει το κεφάλι του η θέση αυτή θα του δώσει χρόνο να συνηθίσει τη θέση επάνω στην κοιλιά και θα το βοηθήσει να δυναμώσει τους μυς του αυχένα και της πλάτης.

Θέση 2. Προσπαθήστε να βρίσκεστε στο ίδιο επίπεδο με το μωρό σας όταν αυτό είναι μπρούμυτα. Το πρόσωπό σας και η φωνή σας είναι εξαιρετικό κίνητρο για το βρέφος για να σηκώσει ψηλά το κεφάλι του. Μετακινήστε μπροστά του ένα παιχνίδι ώστε να ενθαρρύνετε την στροφή στο κεφάλι.

Θέση 3. Βάλτε το μωράκι σας επάνω στα πόδια σας ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα χωρίς μπράτσα και με τα πόδια σας να πατάνε στο έδαφος. Μπορείτε το ένα πόδι να το έχετε πιο ψηλά από τη μεριά που είναι τα χέρια και το κεφάλι του.

Θέση 4. Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας με στήριξη από τα χέρια σας, το ένα ανάμεσα στα πόδια και κάτω από την κοιλιά του και το άλλο κάτω από τα αντιβράχια για στήριξη του κεφαλιού.

Θέση 5. Μετά από μια αλλαγή πάνας τοποθετήστε το μωράκι επάνω στην κοιλιά του και χρησιμοποιείστε μια πετσέτα ως ρολό κάτω από το στήθος του με τα χέρια του να βρίσκονται μπροστά από το ρολό. Επίσης χρησιμοποιείστε καθρέφτες ως παιχνίδια έτσι που το βρέφος θα κρατάει ψηλά το κεφάλι του για να δει το είδωλό του.

Παρακολουθείστε τις θέσεις στο παρακάτω βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=wCn1-xNbib0

Δώστε χρόνο στο μωρό σας να συνηθήσει την θέση επάνω στην κοιλιά του. Είναι μια θέση παιχνιδιού αλλά ταυτόχρονα και άσκησης!

Προσθήκη νέου σχολίου